Table of Contents
Denk bijvoorbeeld aan een transport van meer dan 8 uur voor de slacht. Dit gebeurt nu zowel bij de export als import van bijvoorbeeld vleesvarkens, slachtzeugen en paarden. De Nederlandse dierhouderij is nu sterk afhankelijk van langeafstand-transport door de grote hoeveelheid import en export van vee. Dit geldt voor de export van biggen en vleesvarkens, de import van kalveren en de export van fokvee.
Ook hier roept de minister op tot zelfregulatie. De sector moet dus zelf alternatieven ontwikkelen voor de langeafstandstransporten (Koerierdiensten Geel). Runderen hebben een breed gezichtsveld, maar ze kunnen niet heel scherp zien en nauwelijks diepte zien. Zij reageren op schaduwen, oneffenheden en obstakels in het gangpad en kunnen dan weigeren verder te lopen.
Ze lopen gemakkelijker naar boven dan naar beneden - roling transport. Runderen zijn sociale dieren en kunnen daarom het beste in groepen worden getransporteerd. De ideale groepsgrootte hangt af van de grootte van de dieren. Kalveren (tot 3 maanden oud) willen na enige uren liggen als de ondergrond voldoende zacht is, terwijl volwassen runderen de neiging hebben te blijven staan.
Wanneer runderen voor het transport voldoende zijn gevoerd en te drinken hebben gehad, heeft dit een positief effect op hun welzijn. Na ongeveer 14 uur zonder voer en water kunnen de runderen bijvoorbeeld uitdrogen en verslappen. Volwassen runderen willen eten en drinken wanneer hier voldoende ruimte voor bestaat. Kalveren, die tijdens het transport regelmatig elektrolyten (zouten) kregen toegediend, hadden minder last van uitdroging.
De luchtverversing wordt belemmerd als de dieren te dicht tegen elkaar aan staan (roling transport). De toegestane temperatuur voor alle gewichtscategorieën is tussen 5 en 30 ºC (tussen 25 en 35 ºC bij een vochtigheid van minder dan 80%). Tijdens transport is voor kalveren van 0 tot 2 weken minimaal 10 ºC vereist.
Vooral het nemen van een helling is problematisch. De hartslag stijgt tijdens het laden sterk en neemt tijdens het transport geleidelijk weer af, als het dier went aan het rijden. Tijdens afladen stijgt de hartslag weer sterk. Dit is enerzijds een puur fysieke reactie: het lopen is voor een varken erg inspannend en levert een stijging van de hartslag op.
In de EU-regelgeving is vastgelegd, dat dieren horizontaal en verticaal adequate ruimte moeten hebben. Ze moeten kunnen staan en liggen in hun natuurlijke positie. Er zijn 2 groepen pluimvee die getransporteerd worden. De eerste groep zijn de eendagskuikens en jonge legrijpe hennen die naar productiebedrijven gaan. De andere groep zijn de vleeskuikens en uitgelegde hennen die naar de slachterij gaan.
Vooral de wachttijd op de broederij voor transport en na aankomst op het bedrijf zijn risicofactoren voor problemen. De tweede groep wordt in containers vervoerd in vrachtauto’s, waar de ventilatie kan worden geregeld. Vleeskippen worden voordat ze op transport gaan eerst door rapers verzameld en in kratten verpakt. Dit gebeurt meestal ’s nachts, wanneer de kippen rustig zijn.
De manier waarop de vangers met de dieren omgaan en het gebruik van ‘vangmachines’ (beschikbaar voor vleeskuikens) kunnen deze situatie verbeteren. Uit onderzoek bij vleeskuikens blijkt, dat veel factoren tussen het moment van vangen en slachten van invloed zijn op het percentage bloeduitstortingen, botbreuken en sterfte. Het aantal dieren dat dood is voordat de bestemming is bereikt, heet ook wel het DOA-percentage.
Dit percentage is hoger bij lage en hoge temperaturen, grotere groepen, een hoger lichaamsgewicht, meer kuikens in een compartiment en langere transport- en wachttijden. Veel voorkomende oorzaken van sterfte zijn infecties, afwijkingen in hart en bloedvoorziening en trauma. Het aantal bloeduitstortingen hangt samen met het seizoen, het moment van vangen en de omgevingtemperatuur.
In het algemeen geldt: hoe verder de afstand die overbrugd moet worden, hoe meer energie nodig is. Transport per boot is relatief energiezuinig. Het vervoer van producten per vliegtuig kost zeer veel energie. roling transport.
Transport van paarden is een ingewikkelde aangelegenheid waar zeer uiteenlopende regelgevingen aan te pas komen. Vooral bij internationaal transport is de materie uiterst complex, met: voor het transport van dieren/paarden (lading) (identificatie, gezondheidscertificaten, routeplan, douane) in functie van de bestuurders (rijbewijs, incl. medisch getuigschrift), bestuurderskaart, attesten van vakbekwaamheid (als chauffeur enerzijds en anderzijds voor dierenvervoer-paardentransport, routeplan, do) in functie van de voertuigen (verzekering, verkeersbelasting, Eurovignet/tolheffing, vergunning en keuring FAVV, internationale vervoersvergunning, technische controle, rij- en rusttijden, schriftelijke toelating van de eigenaar) daarvan in de verschillende lidstaten (niettegenstaande rechtreeks van toepassing zijnde Verordeningen) in de verschillende lidstaten (of regio’s) In dit dossier zetten we de belangrijkste aspecten van de regelgeving binnen de Europese Unie op een rijtje.
De definitie van "commercieel" en "niet-commercieel vervoer" kan bovendien verschillen al naargelang de landen of streken die u doorkruist. Natuurlijk bestaan er nog andere regels in verband met vervoer en meer specifiek voor het transport van paarden. Zo moeten er bijvoorbeeld rij- en rusttijden in acht gehouden voor de chauffeur.
Voor de reglementering transport-verzamelcentra zijn er twee basisteksten van belang: 'Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad van 22 december 2004 inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten': » Klik hier om de volledige tekst te raadplegen - roling transport. Het voorheen reeds in België bestaande 'KB van 9.
7.1999 als verordening 1/2005 zijn in de Belgische interpretatie enkel van toepassing wanneer het om een commerciële activiteit gaat. De interpretatie van verordening 1/2005 is in de verschillende lidstaten zeer verschillend. Informeer u over de regelgeving niet alleen van het land van bestemming maar ook van alle doorvoerlanden vooraleer een internationaal transport aan te vatten.
Voor verzamelcentra voorziet het KB (art. 2. 8) de volgende definitie (gewijzigd bij KB van 18 (roling transport). 12.2000): "Elke plaats, met inbegrip van de bedrijven, verzamelcentra en markten waar dieren bedoeld in ... afkomstig van verschillende bedrijven van oorsprong met commerciële doeleinden door verschillende handelaars worden samengebracht, maar met uitzondering van jaarmarkten waar dieren samengebracht worden voor niet-commerciële doeleinden en voor een periode van ten hoogste twaalf uur" Art.
Voor dit doel, terwijl de dieren worden opgenomen, controleert of laat de erkende dierenarts belast met de controles in het verzamelcentrum de identificatie van de dieren controleren alsook de gezondheidsdocumenten of andere begeleidingsdocumenten eigen aan de betrokken soorten of categorieën (roling transport). Bovendien moet hij er zich van vergewissen dat de transportmiddelen die dienen om de dieren te vervoeren, beantwoorden aan de bepalingen (Koerierdiensten Diest).
1 § 2 “Dit besluit is niet van toepassing op 1) het vervoer dat in het geheel geen handelskarakter heeft van o. a. eenhoevigen; 2) het vervoer van gezelschapsdieren van o. a. eenhoevigen die hun baas vergezellen” (gewijzigd bij KB van 18. 12.2000). Al naargelang een transport van commerciële of niet-commerciële aard is, gelden er specifieke verplichtingen.
Dit hoofdstuk bekijkt welke interpretatie de Belgische overheid aan de begrippen en geeft. De Benelux-landen hebben een overeenkomst gesloten over wat als commercieel en wat als niet-commercieel vervoer wordt beschouwd. Opgelet: Buiten de Benelux volgt men deze opdeling niet. Licht u daarom zeer goed in als u paarden door andere landen vervoert.
Het vervoermiddel hoeft niet in uw eigendom te zijn. Het transport blijft niet-commercieel indien naast de eigen dieren, de lege plaatsen op een voertuig verder opgevuld worden met paarden van anderen, zonder dat deze anderen daarvoor moeten betalen. roling transport. Ook transport van paarden als vriendendienst zonder dat er eigen paarden worden vervoerd wordt als niet-commercieel beschouwd.
Spijtig genoeg is er momenteel nog geen overzicht van de situatie in de verschillende lidstaten. Vervoer in kader van de bedrijfsvoering van en naar de weide of tussen stallen van en naar dierenklinieken vervoer van politiepaarden Vervoer in het kader van de fokkerij als niet-landbouwactiviteit (zie: Overwegende nr (21) van de Verordening) Commercieel transport betreft het vervoer van dieren in het kader van een commerciële activiteit: Ieder vervoer waarvoor de vervoerder betaald wordt, onafgezien van het feit of er enkel paarden van derden vervoerd worden, of dat paarden van derden samen met eigen dieren vervoerd worden (roling transport).
paardenmelkerij paarden ingezet voor de arbeid (vb. bosbouw) Elk vervoer van paarden in kader van een commerciële activiteit: Vervoer van in beslag genomen dieren De FOD Volksgezondheid bevestigde dat volgens de Europese verordening 1/2005 indien een persoon enkel zijn eigen paarden (en eventueel paarden van een vriend) vervoert naar wedstrijden, dit wordt beschouwd als niet- commercieel vervoer en men dus niet aan de specifieke voorwaarden voor commercieel vervoer moet voldoen (bv.
- zie verder). De afstand is hier niet belangrijk. Men vraagt wel dat de eigenaar van de paarden het transport vergezelt (bijvoorbeeld in het transportmiddel of er achteraan rijdend met een ander voertuig). Indien men paarden van anderen tegen betaling vervoert (bvb. een manegehouder die de paarden van zijn klanten naar wedstrijden vervoert), op markten gaat staan of naar het slachthuis rijdt,wordt dit wel aanzien als commercieel vervoer en dient u wel aan de hiervoor opgelegde vereisten te voldoen (bv.
Voor niet commercieel vervoer is in Nederland de grens gesteld bij eigen vervoer ( dus vervoer door de eigenaar, geen ingehuurde vervoerder) van maximaal 2 (hobby)-paarden. De verhuur van voertuigen is een commerciële activiteit en dus moeten deze voertuigen gekeurd worden. Als iemand een transportmiddel huurt, en dit gebruikt binnen de definitie van niet-commercieel vervoer, blijft dit dus een particulier transport.
In de volgende hoofdstukken leest u meer over de specifieke verplichtingen die komen kijken bij commercieel en niet-commercieel vervoer van paarden. Voor commercieel transport en internationaal* transport van paarden moet voldaan worden aan verplichtingen via het FAVV enerzijds en via de FOD Volksgezondheid anderzijds. In de Belgische interpretatie is dat enkel voor commercieel internationaal transport voorgeschreven maar lang niet alle lidstaten volgen deze interpretatie.
Table of Contents
Latest Posts
Mobilhome Tirol
Auto Verkopen Particulier
Export Auto Duitsland
All Categories
Navigation
Latest Posts
Mobilhome Tirol
Auto Verkopen Particulier
Export Auto Duitsland